Skip to main content
Čitaj

DJ sa tehno doktoratom Nicolas Bougaieff i umetnik Itaru Yasuda: “kognitivno pomirenje slike i zvuka” uživo u Barutani

Objavio: 13.08.2018oktobar 11th, 2018No Comments

Neki tvrde da je šef čuvene kuće Mute Records Daniel Miller ponovo pokrenuo svoju podetiketu NovaMute samo da bi imao gde da objavi muziku koju Nicolas Bougaïeff pravi. Taj kanadski kompozitor i producent sa stalnom adresom u Berlinu, osim što stvara i izvodi elektronsku muziku, uvaženi je i predavač sa pravim pravcatim doktoratom iz minimal tehna. Možete ga videti da nastupa u Berghain-u, ali i kako drži masterclass na događajima kao što je Ableton Loop.

Prvo NovaMute izdanje nakon desetogodišnje pauze je bio prošlogodišnji EP Cognitive Resonance. Nicolas se na njemu bavio istraživanjem elemenata psytrance-a, brbljivosti i tehna kroz prizmu klasične kompozicije, a sve obojio ljubavlju prema avangardnoj formi i dugim odnosom sa klupskom kulturom. Sada je i deo novoosnovane agencije Noviton, a u Beograd za debi izvođenje novog LIVE A/V šoua dovodi važnog saradnika.

Kao što Festingerova teorija govori o sukobu dva iskustva jedne svesti, tako svojim konceptom Bougaïeff pomiruje sliku i zvuk kroz pažljivo kreirani nastup. To radi uz pomoć japanskog umetnika Itaru Yasude, koji dizajnira, programira i uživo izvodi video radove. Njih dvojica su inspirisani naučnofantastičnim romanima, a svi koji su se sreli sa njihovim radom kažu da je doživljaj neprepričljiv. Oni rastežu simbolički potencijal osnovnih muzičkih i vizuelnih odrednica. Igraju se tempom, koliko i bojama.

Među prvima sa kojima je Yasuda sarađivao po preseljenju u Berlin bila je M-nus ekipa, odnosno sam Richie Hawtin. Spektakularne vizuale za Richie-jev završni set na ovogodišnjem EXIT festivalu pravio je uživo upravo ovaj genijalni umetnik.

Da sve bude još bolje, Nicolas Bougaieff nas je pred sam dolazak u Beograd počastio još jednim svežim izdanjem za NovaMute. U pitanju je EP “Permutation Djinn”, inspirisan naučnofantastičnim romanom Grega Igana ‘Permutation City’ čija uvodna numera “Woke as a copy” odjekuje moćnim metalnim prizvukom Blade Runner poetike.

Knjiga koja je inspirisala našeg uvaženog gosta na NovaMute večeri u Barutani istražuje daleku budućnost gde čovečanstvo aplouduje svest na kompjutere. U svojoj interpertaciji ovog futurističkog scenarija, Bougaieff  prevodi različite faze pomenutog romana u muziku, kreirajući numere savršene za ples u klubu.

Nastup doktora Bougaïeff-a sa talentovanim vizuelnim umetnikom Itaru Yasudom na NovaMute večeri 24. avgusta u Barutani nesumnjivo predstavlja još jedan korak gore na muzičkoj lestvici beogradske klupske scene. Pored ovog tandema, NovaMute donosi najbolje od najboljih, te će za beogradsku publiku nastupati brazilska tehno sila ANNA i “nevidljivi član” benda Depeche Mode i legendarni producent Daniel Miller. Vidimo se na tvrđavi!