Skip to main content
ČitajDogađaji

Nicolas Jaar za novi Apgrade 13. novembra u Hangaru Luke Beograd!

Objavio: 23.10.2015februar 12th, 2019No Comments

Njujorški kompozitor čileanskog porekla i jedan od najenigmatičnijih savremenih umetnika elektronske i klupske muzike Nicolas Jaar (Žar), nastupiće 13. novembra u Hangaru Luke Beograd, u okviru novog Apgrade događaja. Njegov treći beogradski nastup biće ujedno i prvi DJ set koji će jedna od najvećih mladih zvezda globalne elektronike izvesti u Beogradu. Prethodna dva nastupa su bila koncertna – sa pratećim bendom 2012, te sa projektom Darkside 2014.  na nezaboravnom nastupu u rovu ispod Vojnog muzeja na Kalemegdanu, na istom mestu gde je nedavno održan i prvi Apgrade vikend. Aktuelnim povratkom za DJ pult, Jaar se svetskoj publici ponovo predstavlja, ne samo kao vrhunski umetnik, već i kao prvoklasni disk džokej. Sa njim u Beograd dolazi i Parižanin iz Bruklina, DJ i producent Valentin Stip, pijanista koji je svoje klasično muzičko obrazovanje doneo na elektronsku scenu uz hvaljeni album „Sigh“. Ulaznice za ovu žurku, od danas se prodaju na blagajnama Eventima i Gigstixa po prvoj ceni od 990 dinara.

Karijera Nicolasa Jaara odavno je predmet interesovanja ne samo zahtevne elektronske publike već i istraživača modernih transžanrovskih fenomena. Sin jednog od najvažnijih čileanskih vizuelnih umetnika 20. veka Alfreda Jaara i njujorške dizajnerke Evelyn Maynard, Nicolas je odrastao u uzbudljivom i kreativnom umetničkom okruženju u kome su se preplitali muzika, performativna umetnost i moderni dizajn. Rani ulazak u vode klupske elektronske kulture doživeo je kao potragu za sopstvenim stilom i umetničku nezavisnost. O uspehu tog puta svedoči ne samo status jedne od najvećih zvezda ovog usmerenja koja izaziva ogromno interesovanje svuda gde se pojavi već već i vrlo konkretna priznanja kao što je trostruki izbor za najbolji svetski živi nastup po Resident Advisoru, bibliji aktuelne elektronske scene. Nakon nekoliko singlova i klupskih hitova „El Bandido“ i „Mi Mujer“, 2011. izdao je album „Space Is Only Noise“ kao 21-godišnji student na Univerzitetu Brown. Ovaj album postao je instantni klasik prepoznatljiv po spoju sporogorećih latino ritmova i uticaja popularne „amerikane“ i bluza, obojenih specifičnim Jaarovim vokalom.

Nakon kraja projekta Darkside, Jaar je ove godine objavio album „Pomegranates“ koji je imaginarni soundtrack za filmsko remek delo jermenskog režisera Sergeja Parađanova „Boja nara“ iz 1982. godine. Ovu filmsku kompoziciju Jaar je opisao kao „kolaž ambijentalne muzike stvorene u poslednje dve godine“, sastavljen od zanimljivih delova numera koje do sada nisu objavljene. Arhitektura zvuka, složene teksture i zvučni pejsaži, pojmovi su koji donekle opisuju zvuk na ovom izdanju koji je izmešteno van jasnih žanrovskih granica.

Aktuelna turneja za Jaara je povratak iz voda namenske muzičke apstrakcije u punokrvni dancefloor spektakl. Svoj klupski zvuk opisuje kao „ritmičnu bol: muziku uz koju možete srećni da igrate ali i da se prepustite  melanholiji“. To očigledno proizilazi iz njegove vizije elektronske muzike kao „elastične“, sve do krajnjih granica kreativnosti – otvorene da primi svaki uticaj i svaki umetnički impuls.  Zato će njegov treći beogradski nastup 13.novembra biti prilika da se uverimo u razmere njegove aktuelne DJ imaginacije u kojoj na radost mnogih ima mnogo više elemenata hedonizma nego ranije.

Prethodne Apgrade žurke u protekla dva meseca ugostile su neka od najvećih i najaktuelnijih imena savremene elektronske muzike kao što su Richie Hawtin, Loco Dice, Mathew Jonson, Function, Efdemin, Boris, Fabio Florido, Julian Jeweil, Caleb Calloway i drugi. U tom stilu Nicolas Jaar će svojim DJ setom pokazati kako se veliki prostor kao Luka Beograd može doživeti na kompletno drugačiji način. Oni koji su posle njegovog live nastupa u Bašti Sava centra bili na after partyju u kultnom klubu 20/44,  znaju kako njegova muzička selekcija sadrži sve elemente neophodne za energičan i prevashodno originalan DJ set, na radost publike željne plesa, ali i posebne kreativnosti za miks pultom.