Skip to main content
Apcast

APCAST 007: Lag

Objavio: 21.02.2020No Comments
lag apgrade richie hawtin

Novosadski producent i DJ Lag, predstavnik nove generacije tehno umetnika donosi novo izdanje u serijalu Apcast mikseva posvećenih promociji domaćih talenata u elektronskoj muzici. 

Kao jedan od favorita sa domaće scene, Lag se poslednjih godina istakao izdanjima za etikete Mord, Elements, THEM, ali pre svega kao DJ sa nesvakidašnjim senzibilitetom koji ga je odveo do pultova svetski poznatih klubova kao što su Trezor, Berghain, D-Edge, Corsica Studios i drugi. 

Set zatvaranja posle ekskluzivnog nastupa Richie Hawtina 28. februara u Dragstoru pripada Lagu, a on kaže da mu je poziv da radi na Apgrade žurci doneo dozu uzbuđenja i treme – i kao velikom poštovaocu Richie Hawtina, a ujedno i promotera koji stoje iza Apgrade događaja i brojnih muzičkih gostovanja u prethodne dve decenije.

Ask Yourself numera koju je Hawtin objavio pod Plastikman alijasom je ostavila veliki utisak na Laga, ali ističe da Richijev album From My Mind To Yours ipak predstavlja nešto posebno. 

“Sećam se da sam, kada je izašao 2015. godine, pomislio: to je to. To je taj zvuk: raznovrsnost i potpuna u kontrola u koju sam bio zaljubljen veći deo svog klaberskog života”, kaže Lag.

Hawtin je ubrzno nakon toga najavio i nov oblik nastupa gde majstorski kombinuje DJ-ing i lajv, a Lag kaže da jedva čeka da ga prvi put doživi uživo uz priliku da iz drugog ugla vidi kako Hawtin izvodi svoju magiju.

APCAST 007 je miks koji predstavlja dobar primer Lagovog trenutnog pristupa DJ-ingu:

 “Na nekoilko dekova vrtim razne oblike tehna i ispitujem žanr iz svih njegovih strana – bilo da je u pitanju dark tehno zakucavanje, soulful Detroit, hipnoza, sound design tehno, emotiva… u pitanju je kombinacija novog i starog, obskurnog i popularnog, ukrštanje raznog i svakojakog gde je jedini konzistentan karakter – kvalitet.”

Lag ne priprema setove unapred, a njegovo spremanje se sastoji od ubiranja ubiranja sveže muzike za neki događaj – sve posle toga je improvizacija. 

“Smatram da je glavni adut i jedina stvar unikatna za DJ performans baš ta sloboda da se na licu mesta kroji put i to sve kroz opipavanje atmosfere, ozvučenja, reakcija publike. Štagod da gospoda Švabe i Hawtin započnu, ja ću probati da nastavim – na svoj način”, kaže Lag.

 Recept za dobar završni set leži u povezivanju sa publikom pre izlaska na binu, smatra on. I sam je nedavno upao u zamku – na set zakazan u 10 ujutru došao je naspavan i odmoran, četiri sata puštao muziku publici koja je celu noć provela igrajući i usledio je “totalni diskonekt.”

“Želeo sam svako malo da priredim neko novo izenenađenje, a publici je trebala vrlo stabilna i donekle predvidiva putanja kroz onoga što je njima kraj noći. Ova nestandardna situacija samo me je podsetila na to da je bitno pre svakog closing seta provesti vremena među publikom, povezati se sa njom i onda veoma pažljivo održavati tu vezu”, objašnjava Lag. 

 Kada je u pitanju idealna dužina seta i idealni prostor za nastup, kaže da sve ima svoje prednosti i mane. 

“Da moram da odaberem jedan setap: 2-4h, betonski klub, ne prevelik, niska tavanica, strob. Intimno i sa fokusom na muziku.”

U svojim DJ setovima Lag koristi DJM 900 Nexus – zbog efekata i ergonomičnosti. Kaže da, iako Xone ima bolji zvuk, kao i Ecler, Rane i mnogi drugi, u njegovoj knjizi kreativnost ima prednost nad kvalitetom zvuka – u razumnoj meri naravno i 4xCDJ 2000 Nexus. 

“Krenuo sam prošle godine da koristim SYNC i procvetao sam od tada. Eonima bitmečujem i shvatio sam u jednom trenutku da imam iza sebe sijaset mikseva gde pustim po 30-35 traka u sat vremena bez greške. Definitivno nemam više šta da dokazujem na tom polju, a sync mi otvara silne mogućnosti za kreativnost i kontrolu”.

Do sada publika nije slušala njegov njegov lajv nastup, ali Lag kaže da će se sasvim sigurno i to desiti jednog dana. 

 Kao najuzbudljivija muzička izdanja prethodne godine izdvaja: album Planetary Assault Systems –Straight Shooting i Loco Dice – We’re Alive(Truncate Remix) sa svetske scene, kao i album Insolate – Order Is Chaos i numeru Sev Dah – Izolacija sa regionalne scene elektronske muzike. 

 Kaže da mu na domaćoj sceni najviše nedostaje alternativa – da više publike obraća pažnju na izdanja sa etiketa Warp Records, Ninja Tune, Houndstooth, Bedouin Records, Whities i slično. 

“Postoji par ekipa kod nas poput Music Reactions, Сутра i Future Sound of Danube koje guraju nešto drugačije, ali eto, Sully je bio prošle godine u Tunelu i pojavilo se možda 50 ljudi. Želim da imamo scenu gde neko dovuče Overmono i da to napuni klub“, objašnjava on.

Lagu se u 2020. smeši mi dosta nastupa po regionu i u inostranstvu – gostovanja u Berghainu, Trezoru, zatim u Istanbulu, Varšavi, ali i Sarajevu, Banja Luci, Rijeci, Beogradu. U maju odlazi na treću turneju u Severnoj Americi, a ovih dana je dobio i prvi buking za 2021.

U martu ove godine stiže i novo izdanje u vidu ploče na Upperberry lejblu sa Joefarr i Happa remiksima. Na kaveru ploče naži će se dizajn istog umetnika koji je radio flajer i za nastup Richie Hawtina u Dragstoru, talentovanog ilustratora Marko Vuleta-Đukanov. 

 Očekuje i da u narednom periodu muzika na kojoj je radio protekle godine ugleda svetlost dana, a kaže da ga najviše raduju kolaboracijame, pre svega sa prijateljima i kolegama kao što su Filip Xavi i duo Monosaccharide, kao i drugi strani izvođači.

“Više o tome kad procvetaju projekti. Ali najpre – vidimo se na Apgrejdu”, poručuje Lag.

TRACKLIST

 1. Code 6 – Tempest
 2. Forward Strategy Group – Elegant Mistakes
 3. Phase – Microdose
 4. Dold – 909 Manual (Amplifier Version)
 5. Robert Hood – Master Jack
 6. Lag – Nemir
 7. Roberto – Tiziani (Sterac Remix)
 8. Burden – Φ 3.2
 9. 30drop – They Saw It Again (Jeroen Search Remix)
 10. Jeroen Search – Inner Call
 11. Female – Angel Pleague D2
 12. Hector Oaks – Two-step Dance Ensured
 13. Alexander Johansson – Mood Swing
 14. Rumenige feat. Loktibrada – Kylie (Regis Remix)
 15. Manni Dee – A Philistine Like You
 16. Liaisons Dangereuses – Peut être … pas
 17. Steve Stoll – No Questions Please
 18. DJ Boss – Base Offbeat Loop
 19. Albert Chiovenda – Prototype 454 (Ben Sims JFF Edit)
 20. Bas Mooy – Nastase (Developer Remix 1)
 21. Donato Dozzy & Anna Caragnano – Parola (Rework)
 22. Broken English Club – Wreck
 23. David Meiser – Crystal Bells (Orlando Voorn Remix)
 24. Ben Sims – I Feel It Deep (featuring Tyree Cooper)
 25. Daniel Avery – Clear
 26. Go Hiyama – Self-Identity
 27. Bas Mooy – Bleeds (Perc Remix)
 28. Counterpart – The Cydonia Face
 29. Olga + Jozef – Ka 22
 30. Cleric – 2nd Limit
 31. Diagenetic Origin – Third Dimension
 32. LSD – Process 4
 33. Function – Semantics
 34. Fuse vs. LFO – Loop