Čitaj

A kao Apgrade i 10 razloga zašto se ne propušta ovaj ceo vikend

Piše: 01.09.201511 oktobra, 2018No Comments

Na ovdašnjoj elektronskoj sceni pojavio se nov pojam u osnovnom klaberskom rečniku – Apgrade! I piše se sa velikim slovom A za razliku od svoje engleske osnove. A je prvo slovo azbuke i alfabeta, A prirodno pokazuje ka gore (up!) i A u sebi sadrži uspravni trougao koji je jedini simbol kojeg sve kulture i religije naše planete istovetno doživljavaju kao pozitivan simbol. A kao vrhunac dvodecenijskog iskustva tima koji stoji iza prevashodno umetničkog (Art) projekta (Project) iz Beograda (belGRADE) i u njega dovodi vodeće predstavnike savremene elektronske muzike.

Tako nam posle uvodne žurke uz Mathew Jonsona, na Kalemegdan 4. i 5. septembra stižu dve vodeće izdavačke kuće globalne tehno scene – Minus, predvođena apsolutnom tehno ikonom Ričijem Hawtinom, te berlinski muzički simbol Ostgut Ton, izdavačka kuća još čuvenijeg kluba Berghain.

U subotu 5. septembra, Function, Boris Dolinski i Efdemin će predstaviti zašto se Berghain i Ostgut Ton smatraju za sam vrh elektronske scene. Znamo da su vam već dosadili tekstovi koji počinju sa 10 razloga, ali bez obzira, evo zašto bi trebalo u subotu se spustiti u Rov ispod Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

  1. Berghain je “najozloglašeniji” klub na svetu. Smešten na mestu stare elektrane, arhitektura mu daje poseban osećaj i vizuelni autoritet.
  2. Jedan od najboljih zvučnih sistema na svetu, praćen pažljivom rasvetom, često izuzetno mračnom, u kojoj možete i želite da se izgubite.
  3. Nije prikladan za ljude koji žive svoj život na Fejsbuku. Slikanje je zabranjeno. Strogo i bez najmanjeg izuzetka. Kamere na telefona se prelepljuju specijalnim nalepnicama. Sam pokušaj fotografisanja se završava doživotnom zabranom ulaska. U prevodu, sloboda određenog ponašanja za sve ostale, pa i vas.
  4. Ne može svako da uđe. Ne samo zato što nije „kul“, već možda i zato što mu se ne bi svidelo. Nije za svakoga. Morate biti materijal za Berghain. Lady Gaga nije puštena u klub, kao ni Felix Da Housecat.
  5. Berghain se otvara u 23:59 u petak, a zatvara se… Pa kad se završi. Dešsavalo se da program traje neprestano i posle ponedeljka. Ljudi odlaze i vraćaju se u razna doba tokom celog vikenda.
  6. Ostgut Ton je izdavačka kuća za koju retki mogu da izdaju. Ovo je naziv za jednu veliku porodicu koja drži do sebe i svog zvuka. Kvalitet pre kvantiteta.
  7. Samo odabrana ekipa rezidenta ima čast da redovno nastupa u ovom klubu. Da bi ste došli do tamo, morate biti posebni i beskompromisni, kao rezidenti Efdemin, Function i Boris.
  8. Ostgut Ton je ime kluba koji je prethodio Berghainu. Radio je od 1998. do 2003. kada je zgrada u kojoj se nalazio morala da se ruši. Oproštajna žurka je trajala preko 30 sati, a već iduće godina ista ekipa otvara Berghain. Tehno maraton ostaje kao princip i preko decenije posle.
  9. Doživljaj Berlina i celokupnog života u njemu je predstavljen kroz njihovu muziku, ali i način rada i razmišljanja o sceni i klabingu.
  10. Zato jer dolaze na Apgrade i znaju da će ih u rovu čekati istomišljenici i ovdašnja iskusna publika.

Ulaznice se prodaju na blagajnama Eventima i Gigstixa, po ceni do 1.890 dinara za ceo vikend i prve večeri će ispred ulaza biti menjane za obavezne narukvice. U prodaji su i pojedinačne ulaznice čija je cena 1690 dinara za petak (Minus Showcase), odnosno 990 dinara za subotu (Ostgut Ton Showcase).